PERSONALITATEA, APTITUDINILE SI COMPETENTELE
LA LOCUL DE MUNCA
De ce ne intelegem cu anumite persoane dar cu altele nu? De ce ceea ce este important pentru noi nu este important pentru toata lumea? De ce unii suntem punctuali si altii nu? De ce este important sa stiu ce fel de membru in echipa sunt? De ce pot vinde unor clienti usor sau de ce pot convinge usor doar anumiti colegi?
Asadar, CE NE FACE ATAT DE DIFERITI? Personalitatea? Comportamentele? Aptitudinile? Competentele?
Voi incerca sa ”pictez” un raspuns usor de inteles (desi unii dintre dvs. stiti foarte multe despre acest domeniu):
Imaginati-va un iceberg - el este competenta (de exemplu comunicarea – unii suntem mai comunicativi dar altii nu, unii spunem raspicat un lucru iar ceilalti povestim cu entuziasm sau doar daca avem fapte concrete care sa sustinem cee ace spunem) – asadar, in partea subacvatica a icebergului sunt trasaturile de personalitate si abilitatile iar deasupra sunt comportamentele vizibile. Daca ne uitam sub apa, vom sti daca avem abilitati sau nu dar nu vom sti exact cum se manifesta in organizatie sau familie – insa putem intui. Daca ne uitam doar la partea de sus a icebergului, la comportamentele vizibile, nu stim ce se intampla cu acea persoana in situatii de stres sau daca schimbam putin contextul.
De aceea, atunci cand avem proiecte in care este nevoie de predictie (ca de exemplu in proiecte de recrutare sau de identificare potential sau talent management) cautam sa analizam…icebergul (si trasaturile de baza, si ceea ce se manifesta in diferite contexte ). Sub apa, se afla trasaturile de personalitate - ele stau la baza competentei si comportamentelor vizibile arata daca acea persoana are sau nu potentialul respectiv dat de trasatura de personalitate).
Daca obiectivul nostru este sa dezvoltam comportamente adaptate pentru diferite contexte (de comunicare, de vanzare, de conducere echipe, de management al timpului, de a fi membru in echipa s.a) atunci propun sa utilizam un instrument care identifica stilul personal versus alte stiluri. Si astfel putem intelege ce putem adapta sau dezvolta astfel incat sa ne crestem succesul si influenta.
Daca obiectivul nostru este sa identificam aptitudinile pe care noi sau altcineva le are, atunci selectam fie un test de aptitudini generale (se mai numesc si teste de inteligenta) fie selectam un test adaptat unei abilitati anume (atentie concentrate sau distributiva, abilitati comerciale, etc). In multe cazuri propunem teste de inteligenta deoarece studii psihologice au demonstrat faptul ca inteligenta este cel mai bun predictor de performanta la locul de munca (pentru ca inteligenta ne arata cat de usor invatam din experientele noastre sau ale altora, cat si cum gasim solutii la problemele cu care ne confruntam etc). Iar inteligenta poate fi si ea verbala, matematica, non-verbala, putem identifica modul in care procesam informatii mai usor (gasim solutii mai usor daca am mai trecut prin situatii similarea sau poate construim solutii mixand informatii din experientele anterioare diferite etc.)
Daca obiectivul nostru este relationat cu consilierea vocationala sau consilierea in cariera atunci trebuie sa aflam cat mai multe despre personalitate, aptitudini si competente, valori pentru a descopericare domeniu este interesant si potrivit persoanei in consiliere ci nu ce materii ii plac, eventual, unui tanar aflat in fata aplicarii pentru studii superioare.
Asadar, putem evalua:
- trasaturi de personalitate (si vedem tendinta) - utilizare teste personalitate
- aptitudini - si aici putem folosi test de personalitate si test de inteligenta si/sau teste de aptitudini specifice
- competente (si evaluam competente - unde avem o analiza si un grad de predictie mai ridicat) si putem utiliza mai multe mixuri de probe si anume:
- test personalitate + test inteligenta (pentru a evalua aptitudini mentale, in conditiile in care testele de inteligenta sunt cele mai predictive pentru performanta la locul de munca) + interviu comportamental bazat pe competente sau
- assessment center (are cel mai ridicat grad de predictie) in care, putem insera test de personalitate, interviu comportamental si 1-2 probe de tip job simulation (joc de rol / studii de caz) pentru a vedea manifestarea trasaturilor de personalitate si comportamente in situatii similare jobului.
Va invitam sa vizualizati o parte din rapoartele demo ale testelor psihometrice pe care le utilizam dar, daca va doriti sa apelati la servicii de Assessment Center, de Consiliere in Cariera sau alte Testari va asteptam la telefon sau email.
TESTAREA PSIHOLOGICA SI APTITUDINALA
Ce urmareste testarea psihologica?
- Identificarea profilului de personalitate
- Identificarea tipului de aptitudini inteligenta
- Potentialul de leadership
- Abilitatile de vanzare
- Cuantificarea inteligentei emotionale
- Predilectia spre sofat periculos
- Motivatiile
- Creativitatea
- Rezistenta la stres
- Orientarea vocationala Raport Demo
De ce este necesara testarea psihologica?
- Pentru o selectie obiectiva a candidatilor
- Pentru identificarea profilului ideal potrivit unui post in compania dvs.
- Pentru eficientizarea echipei
- Pentru crearea planului de cariera
- Pentru identificarea potentialului
- Pentru identificarea si aplanarea zonelor de conflict dintr-o echipa
Cat de corecte sunt rezultatele?
- Toate testele utilizate de Dekon sunt:
- Avizate de Colegiul Psihologilor din Romania
- Sunt etalonate si adaptate populatiei din tara noastra
- Rezultatele testelor sunt corelate cu observatiile asupra comportamentelor
Cum se administreaza testele?
- Toate testele (mai putin cel de inteligenta) se pot completa on-line (de acasa, de la serviciu etc)
- Testul de inteligenta se administreaza numai creion-hartie in fata consultantului Dekon
- Durata testelor variaza
- Informatii relevante referitoare la aspectele testate
- Observatii referitoare la punctele forte si cele slabe in potrivirea cu un anumit post
- Gradul de potrivire cu un profil ideal pentru jobul si compania client
Teste psihometrice din portofoliu (lista este orientativa, largim in permanenta portofoliul de instrumente):
Teste de personalitate: Neo FFI, CPI 260, Neo PiR,
Teste de Aptitudini si abilitati: MAB II (inteligenta), GAMA (Inteligenta), PASAT (abilitati comerciale)
Teste de Stres si Wellbeing: JSS, SWS, ASSET
Teste de Inteligenta Emotionala: EQ-i, MSCEIT
Teste de Evaluarea Motivatiei: AMI, TOM
Alte instrumente HR de evaluare si diagnoza a organizatilor si abilitatilor angajatilor.