Limba/Language: RO EN
  Consultanti /Traineri | Resurse HR | Job-uri | Free | Testimoniale | Contact
Cauta:

 

ASSESSMENT si ASSESSMENT CENTER

 


Ce este un Assessment? Ce este un Assesssment Center?

Assessment = evaluare.

Un assessment este o evaluare sau testare si il realizam pentru a identifica anumite trasaturi sau pentru a evalua anumite comportamente utilizand un test (un test de personalizate, un test comportamental, un test de inteligenta, un test 180 sau 360 grade). Aplicarea testului se poate face fata-in-fata cu evaluatorul, prin metoda scrisa (creion-hartie) sau on-line.

Un Assessment Center este Evaluare Complexa sau, il mai gasim tradus ca Centru de Evaluare. 

In cadrul unui Assessment Center, o comisie (formata din cel putin 2 evaluatori) analizeaza si identifica si evalueaza predictorii ce stau la baza performantei persoanei respective sau ocupantilor unui tip de job intr-o companie. In pregatirea si derularea unui Centru de Evaluare (Assessment Center) cuvantul de baza este ”multi”: mai multi evaluatori (nu doar unul) evalueaza mai multe trasaturi / competente (maxim 7) prin mai multe metode (role play, exercitii de grup, exercitii situationale, interviuri comportamentale bazate pe cometente, exercitii in-tray, teste de personalitate, teste de inteligenta etc).

 

De ce este util un Assessment Center? Dar un Assessment, o Evaluare?

Oamenii si organizatiile si-au dorit din totdeauna sa ... prevada viitorul. Organizatiile, orientate catre profit si dezvoltare isi doresc oameni performanti. Implicit managerii de top isi doresc ca in echipa lor sa fie angajati cu performante ridicate. Dar ce determina performanta? Doar drive-ul intern, motivatia interna sau externa a oamenilor? Inteligenta? Cunostintele? Competentele? Ce anume? De fapt, pe foarte scurt spus, performanta depinde de competentele, abilitatile si cunostintele angajatilor dar si de mediul organizational (obiective, climat, etc).

Raspunsul la aceste intrebari nu, nu se afla la ghicitori in stele! Raspunsul la aceste intrebari se formuleaza datorita stiintei, datorita psihologiei, psihologiei organizationale si cercetarilor in management. La nivel international, o serie de cercetari stiintifice in psihologie au dus la crearea de instrumente (teste, probe), la crearea de metode stiintifice, de metodologii si au fost create si o serie de organisme care impun principii de buna practica (ITC - International Test Comission, APA - American Psychological Association, EAWOP - European Association of Work and Organizational Psychology).

Un Assessment (o evaluare, o testare) isi propune sa evalueze trasaturile (acele tendinte ca sunt in personalitatea noastra, in motivatii, inteligenta etc) sau comportamentele (ceea ce se observa de catre ceilalti).

Un Assessment Center (un centru de evaluare, o evaluare complexa) isi propune sa evalueze competente (adica acele trasaturi care au si o parte inascuta, si o parte educata si mai mult) si atitudini. Iata cateva exemple de competente si atitudini: comunicarea, orientarea catre rezultate, capacitatea de analiza si de luare a deciziilor, leadership (lidersip), planificare si organizare, invatarea continua, etc.

Dar, inca o data, de ce este utila o evaluare / o testare / un Assessement (o evaluare)? Este util deoarece, utilizand teste construite pe metode stiintifice solide, cu studii de validitate, de predictie si longitudinale (pe mai multi ani), putem identifica trasaturile de personalitate, nivelul de inteligenta (abilitatea mentala generala - care este si cel mai bun predictor de performanta daca este testata ea, singura), abilitati de leadership, stiluri de vanzare, de managementul timpului etc.

De ce util un Assessment Center? Pentru ca, utilizand mai multi evaluatori (minim 2), analizand mai multe competente, utilizand mai multe metode de evaluare a acelorasi competente (atat metode de tip teste psihometrice cat si de tipul job-simulation), realizand analiza datelor cu ajutorul metodologii de assessment center si statistic validate stiintific, la nivel international, creste gradul de predictie si creste predictia incrementala. 

 

Cand este recomandat un Assessment Center? Cand este utila o Evaluare?

Recomandam Assessment Center in proiecte de selectie in vederea recrutarii sau avansarii, in proiectele de talent management, in proiectele de de identificare a nevoilor de dezvoltare (development center). In orice proiecte in care nevoia de predictie ridicata este necesara. 

Recomandam Assessment / Evaluare / Testare - in proiecte de recrutare si selectie (atunci cand informatiile din teste se vor corela cu cele din interviu si observatie), in proiecte de consiliere vocationala, in identificarea nevoilor de dezvoltare pe o anumita competenta.

 

Care sunt etapele in crearea unui Assessment Center?

Etapele de mai jos sunt strict informative (ele pot suferi modificari in functie de contextul / clientul nostru):

 • Stabilirea obiectivului proiectului de Evaluare / Assessment Center
 • Analiza contextului companiei, realizarea analizei muncii (Job Analysis)
 • Identificarea criteriilor ce predictorilor ce vor fi analizati in proiect
 • Crearea unei matrici de evaluare
 • Identificarea probelor adecvate proiectului (selectam dintr-un portofoliu de teste psihometrice si simulari de business, colectii de exercitii pe care le avem in portofoliu, cream sau identificam pe piata d einstrumente cele mai relevante probe) si integrarea lor in metodologia de evaluare.
 • Instruirea evaluatorilor in vederea calibrarii si informarii asupra criteriilor urmarite in procesul de evaluare
 • Derularea sesiunilor de evaluare cu participantii
 • Interpretarea datelor
 • Elaborarea rapoartelor individuale
 • Elaborarea rapoartelor sintetice
 • Feedback catre participanti - in vederea constientizarii rezultatelor si dezvoltarii
 • Feedback catre management - in vederea prezentarii rezultatelor evaluarii si integrarii acestora in programele de resurse umane / de dezvoltare organizationala

 

Exemple de predictori (competente, abilitati, aptitudini) ce pot fi analizati in Assessment Center

Pentru TOP Management / Senior Management

Top Managerii au responsabilitatea de a dezvolta un business sau de a-i creste sansele de supravietuire pe piata.

Competentele obligatorii sunt: abilitatea de a lucra in echipa, orientarea catre propria dezvoltare lor si dezvoltarea celor din jur, adaptabilitate, managementul schimbarii, gandire conceptuala si inovatie, gandire analitica, orientare catre rezultate, capacitate de planificare si luare a deciziilor, etica si integritate, intelegere si orientare comerciala si financiara, gandire strategica, abilitati de comunicare si influentare.

Middle Management

Competente obligatorii: comunicare, orientare catre dezvoltarea lor si celor din jur, etica si integritate, motivatie, planificare si organizare, constrirea relatiilor, lucru in echipa.

Competente optionale: adaptabilitate si managementul schimbarii, gandire analitica, intelegere si orientare comerciala si financiara, orientare catre clienti, orientare catre rezultate, influenta, inovatie / gandire creativa, lidershp si capacitatea de a-i influenta pe ceilalti, gandire strategica, time management (managementul timpului).

Reprezentanti de vanzare

Competente obligatorii:  orientare catre rezultate, rezilienta, integritate si etica, intelegere si orientare comerciala si financiara, orientare catre client, construirea relatiilor, abilitati de influentare, abilitati de vanzare, managementul timpului, comunicare, planificare si organizare.

Competente optionale: lucru in echipa, orientare catre dezvoltarea proprie si a celor din jur, inovatie / gandire creativa, adaptabilitate / managementul schimbarii.

 

Instrumente si exercitii de evaluare

Simulari, exercitii de rol, in-tray, teste psihometrice - avem un portofoliu bogat de instrumente (pe unele dintre acestea le gasiti pe banda verde (resurse de training si assessment) sau in sectiunea free din acest site, insa, pentru fiecare compteneta portofoliul nostru si al partenerilor nostri este suficient de bogat astfel incat fiecare proiect sa fie customizat, adaptat, construit pe metodologii si metode valide.

Solicitati acum oferta de Assessment Center / Testare sau doar de Instrumente de evaluare pentru proiectele dvs.

 

ASSESSMENT ONLINE - Individual

ASSESSMENT ONLINE / OFFLINE - pentru Organizatii / Grupuri

 

     ASSESSMENT ONLINE - Individual

Probabil vreti sa va cunoasteti sau sa aflati mai multe despre abilitatile dvs. Sau poate vreti sa incepeti sa va dezvoltati abilitatile si atunci primul pas este sa identificati punctele forte si punctele care trebuie imbunatatite. Puteti alege dintr-o gama larga de evaluari online, creion-hartie sau teste psihometrice care va pot ajuta sa obtineti o perspectiva valoroasa asupra dvs., sa faceti progrese aferent obiectivelor de cariera, și sa va imbunatatitit performanta la locul de munca sau sa luati o decizie referitoare la cariera dvs.

EVALUARILE DEKON HR ONLINE / OFFLINE ajuta dezvoltarea profesionala in urmatoarele arii (da nu numai):

 • Ascultare
 • Comunicare
 • Coaching
 • Influență
 • Inteligenta
 • Inteligenta Emotionala
 • Leadership
 • Negociere
 • Personalitate
 • Vanzare si abilitati comerciale
 • Management / Supervizare
 • Managementul timpului
 • Managementul schimbării
 • Orientare in cariera

Cuprinzatoare si usor de utilizat, fiecare evaluare on-line  sau test include un raport personalizat care va ofera toate informatiile si va ajuta sa va creati un plan de actiune care sa inspire dezvoltarea si schimbarea de durata.

Accesati AICI Oferta de Assessment / Evaluari  / Teste DEKON

Beneficiile evaluarilor online:

 • Capacitatea de a finaliza evaluarea din orice locație, în orice moment,
 • Notare automată și rezultate in maxim 2 zile lucratoare
 • Rapoarte de interpretare personalizate in limba romana sau engleza (se va mentiona de la inceput - tarifele pot varia)
 • Confidentialitatea rezultatelor
 • Discount la workshop-urile DEKON ce au scop dezvoltarea abilitatilor evaluate de dvs.

Modalitati achizitie  / completare assessment individual:

 1. Analizati Oferta de Assessment si alegeti testul dorit 
 2. Transmiteti mail la office@dekon.biz cu testul pe care doriti sa il aplicati si versiunea sa (romana / engleza)
 3. Echipa DEKON va transmite factura si detaliile aplicarii
 4. Achitati contravaloarea evaluarii conform facturii primite
 5. In ziua confirmarii platii veti primi pe e-mail invitatia de completare test / chestionarul 
 6. In maxim 2 zile de la completare primiti raportul dvs. pe e-mail

 

ASSESSMENT ONLINE / OFFLINE - pentru Organizatii / Grupuri

Instrumentele noastre de evaluare si testare psihometrica a bilitatilor, fie ca se aplica online sau offline va ajuta cu usurinta sa identificati toate punctele forte si slabe ale angajatilor actuali sau potentiali. Fie ca sunteti in cautarea capacitatilor unui lider adevarat in cadrul unui grup, sau vreti doar sa introduceti un filtru de soft skills (comunicare, leadership, negociere etc.) pentru potentialii angajati -  puteți conta pe fiecare evaluare DEKON a competentelor angajatilor realizate Online, Offline sau prin metode complexe - de ASSESSMENT CENTER.

Daca sunteti Trainer sau Manager veti obtine cu ajutorul aplicarii de TESTE si ASSESSMENT ONLINE:

 • Distribuirea  instantanee de evaluari / teste pshometrice de abilitati catre un publicul dvs.  
 • Centralizarea colectarea si gestionarea datelor
 • Gestionarea si urmarirea progresului participantilor si completarea de instrumente
 • Printarea rezultatelor la cerere
 • Beneficii in instruirea angajațilorsi anume:
  • 24/7 acces la un cont personal securizat
  • Abilitatea de a finaliza evaluarile din orice locatie, in orice moment
  • Rapoarte de interpretare personalizate

Centrul de Evaluare DEKON faciliteaza aplicarea de teste si evaluari in toate proiectele dvs. (de training, de selectie si recrutare, de screening) ușor și eficient.

Daca veti utiliza aplicarea Online DEKON puteti crea de noi proiecte si studii, puteti primi actualizari instant ale progreselor participantilor, puteti trimite invitații la noi participanți, puteti seta memento-uri, și gestiona toate activitațile dintr-o simpla interfata, simplificat. Sau puteti sa ne delegati pe noi sa facem acest lucru pentru dvs.  Instrumentele noastre de evaluare a  angajatilor au fost concepute pentru a fi accesibile pentru toate tipurile de angajati si suntem mereu disponibili pentru a raspunde la orice intrebari care ar putea aparea pe parcursul procesului.

Accesati AICI Oferta de Assessment / Evaluari  / Teste DEKON


Newsletter

Completeaza aici adresa ta de e-mail. De la noi vei primi doar oferte si noutati, nu vom folosi adresa ta in alte scopuri.

Resurse De Training

Evaluari si instrumente HR (180, 360 grade)
Business Games - Jocuri de invatare
Exercitii pentru Evaluare si Training
Ce sunt Resursele de Training si Assessment?
E-Learning (70 kituri)
Magazin www.ResurseDeTraining.ro
NOU!!! Training VIDEO (100 titluri)
Resurse de Training asezate pe COMPETENTE
Catalog Instrumente HR si Resurse de Training & Assessment
Simulari, Situatii, Scenarii de Business (28)
Training Reproductibil (75 kituri)
Presa
DEKON a devenit partener HRDQ
Copyright © 2010 Dekon.biz